Uzm. Dr. Serkan Topçu ile Gebelik ve Epilepside Sağlıklı Adımlar

Özel Metrolife Hastanesi Nöroloji Uzmanı, Uzm. Dr. Serkan Topçu. “ Epilepsi, beyindeki sinir hücrelerinin anormal elektrik deşarjları yapması sonucu ortaya çıkan bir nörolojik bozukluktur ve halk arasında sara hastalığı olarak bilinir. Epilepsili kadınlar gebelik süresince nöroloji ve kadın-doğum uzmanları tarafından yakından izlenmelidir. İlaç kullanan epileptik annelerin sağlıklı bebek doğurma oranı %90-95 civarındadır.

Epilepsili bir kadının, gebe kalmadan en az altı ay önce nöroloji uzmanına başvurması ve gebelik kararı verilmeden en az üç ay önce folik asit alımına başlaması önemlidir. Ben, Uzm. Dr. Serkan Topçu olarak, bu süreçte folik asit kullanımının bebekteki anomali riskini azaltacağını vurgulamak istiyorum. Plansız gebeliklerde, doktor danışılmadan ilaçların kesilmesi ciddi riskler doğurabilir. Gebelikte epilepsi nöbetleri üçte bir hastada sıklaşmakta, bu da stres, uykusuzluk ve hormonal değişikliklerle ilişkilendirilmektedir.

Epilepsili anneler, doğum sonrası bebeklerini emzirebilirler; ilaçların sütle bebeğe geçmesi genellikle zararlı düzeyde değildir. Ancak, hamilelik sırasında bazı ilaçlar bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir, bu nedenle doktorla sürekli iletişimde kalmak önemlidir. Uzm. Dr. Serkan Topçu olarak, hamilelik sırasında epilepsi nöbetlerinin fetüs için çeşitli riskler oluşturabileceğini ve düzenli doktor takibinin şart olduğunu belirtmek istiyorum.”

Özetle, epilepsi hastalarının çocuk sahibi olamayacağı düşüncesi yanlıştır. Epilepsili kadınlar sağlıklı bebekler doğurabilir ve hamilelik döneminde ilaçlarını kesmemelidirler. Kadın Hastalıkları Doğum ve Nöroloji uzmanlarıyla planlı bir gebelik süreci geçirmek en doğru yaklaşımdır.” Dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Fed öncesi kıymetliler kırmızıda

Altın geçtiğimiz haftadan aldığı satıcılı dalgayı yeni haftaya da taşıyarak satıcılı bir haftalık başlangıç yaptı. 2004 dolar/onstan güne başlayan sarı maden, seans boyu satış baskısından kurtulamayarak 2000 dolar/onsun altına kadar sürüklendi.

Partilerin ne kadar Hazine yardımı alacağı belli oldu

ANKARA – Seçim barajını aşarak Meclis’e giren siyasi partilere 2025’te 5 milyar 68 milyon TL Hazine yardımı yapılacak.

Şanlıurfa STK’ları, Gazze’ye Destek İçin Mezarlık Önünde Basın Açıklaması Yaptı

Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları, Bediüzzaman Mezarlığı önünde bir araya gelerek Gazze’deki zulme dikkat çekmek ve desteklerini göstermek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Karaköprü TOKİ Konutlarında Üç Aydır Elektrik ve Su Yok

ŞANLIURFA – Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesine bağlı Aşık Mahallesi’nde bulunan 5. Etap 4. Kısım TOKİ konutlarında oturan yurttaşlar, üç aydır elektrik ve su hizmetlerinden mahrum.