Gebelik Zehirlenmesi Anne ve Bebek Sağlığını Tehdit Ediyor

ŞANLIURFA – Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Derya Uyan Hendem, gebelik döneminde sık görülen ve hem anne hem de bebek sağlığını tehdit eden preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Hendem, preeklampsinin genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıktığını belirterek, “Bu durum yüksek tansiyon ve idrarda protein kaçağı ile kendini gösterir. Erken tanı konulmadığında hem anne hem de bebek açısından hayati riskler oluşturabilir” dedi.

Preeklampsinin nedeninin tam olarak bilinmediğini ifade eden Hendem, “Plasentanın gelişiminde yaşanan bozuklukların bu duruma yol açabileceği düşünülüyor. Özellikle ilk gebeliklerde, çoğul gebeliklerde, önceden hipertansiyonu olan kadınlarda ve ailesinde preeklampsi öyküsü bulunanlarda daha sık görülmektedir” diye konuştu.

Hastalığın belirtilerine dikkat çeken Hendem, “Şiddetli baş ağrısı, görme bulanıklığı, el, yüz ve ayaklarda aşırı şişlik, ani kilo artışı ve karın ağrısı preeklampsinin en önemli uyarı işaretleridir. Bu belirtilerden biri bile görüldüğünde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” uyarısında bulundu.

Gebelik süresince yapılan rutin tansiyon ölçümleri ve idrarda protein kontrollerinin erken tanı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Hendem, “Preeklampsi önlenebilir bir hastalık değildir ancak erken tanı ve düzenli doktor kontrolleriyle riskler en aza indirilebilir. Sağlıklı bir gebelik, bilinçli bir takip süreciyle mümkündür” ifadelerini kullandı.

Anne adaylarına seslenen Hendem, “Anne dostu ve bebek dostu hastane anlayışıyla tüm gebelere destek veriyoruz. Tüm anne adaylarına sağlıklı, huzurlu ve güvenli bir gebelik süreci diliyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Türkiye Birincisi Devlet Okulundan Çıktı, Gözler Özel Okulların Başarısına Çevrildi

ŞANLIURFA – 2026 Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Türkiye birincisi olan Şanlıurfa Fen Lisesi öğrencisi Miraç Koşar, elde ettiği başarıyla yalnızca ailesinin ve öğretmenlerinin değil, tüm Şanlıurfa’nın gururu oldu.

ABD’den ateşkese rağmen İran’a saldırı

ABD, ateşkese rağmen İran’ın güneyine düzenlediği saldırıyı “özsavunma” kapsamında gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

Şanlıurfa’da 10 yıl 10 ay hapsi olan şüpheli JASAT ekiplerince yakalandı

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde uyuşturucu suçundan hakkında 10 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan İ.K., Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ekiplerince yakalandı.

TÜİK – Çocukların yüzde 94,5’inin genel sağlık durumu “iyi veya çok iyi” durumda

İstanbul, 18 Mart (Hibya) – Çocukların, 2024 yılındaki genel sağlık durumu incelendiğinde; yüzde 94,5’inin “iyi veya çok iyi”, yüzde 4,6’sının “orta”, yüzde 0,9’unun ise “kötü veya çok kötü” düzeyde olduğu beyan edildi.