EĞİTİM-SEN: “MESEM Denetimsizliğinin Bedelini Çocuklar Ödüyor”

Eğitim-Sen, eğitim çağındaki çocukların okul sıralarında olması gerekirken ağır ve denetimsiz koşullarda ucuz iş gücü olarak çalıştırılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Açıklamada, “Çocuk, MESEM programı kapsamında işverenin insafına bırakılmış ve fiziksel ile cinsel şiddete maruz kalarak yaşamını yitirmiştir” denildi.

Sendika, öğrencilerin 15 yaşından itibaren iş hayatına yönlendirilmesine tepki göstererek bunun “eğitim hakkının gaspı” olduğunu ifade etti. Pedagojik eğitimi olmayan ustabaşı ve patronların insafına bırakılan çocukların, piyasa koşulları içinde sömürüldüğünün altı çizildi. Mesleki eğitimin ancak kamusal alanda, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun şekilde ve meslek öğretmenleri tarafından verilmesi gerektiği kaydedildi.

MESEM programının mevcut haliyle sürdürülmesinin başka çocukların da benzer şiddet ve sömürü ortamlarına maruz kalacağına işaret eden Eğitim-Sen, olayın yalnızca bir kişinin işlediği suç olarak görülemeyeceğini belirtti. Sendika, “Bu cinayet, MESEM uygulamasının yarattığı denetimsizliğin sonucudur” açıklamasında bulundu.

İSİG Meclisi verilerine göre, 2025 yılında yaşanan 81 çocuk işçi ölümünün dördünün son bir ay içinde Şanlıurfa’da meydana geldiği bilgisi paylaşılırken, Bozova’daki olayın aynı zamanda çocuğa yönelik cinsel şiddet kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Eğitim-Sen Urfa Şubesi açıklamasında; Milli Eğitim Bakanlığı’na MESEM programını kaldırma çağrısı yapılırken, Urfa Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ ne olayın çok yönlü şekilde soruşturulması ve sorumluların yargı önüne çıkarılması çağrısı yinelendi.

Sendika, mağdur aileye hukuki destek vereceklerini belirterek başsağlığı dileklerinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

İsrail Yemen’e hava saldırısı düzenledi

İsrail’in Yemen’deki elektrik santrali ve yerleşim alanlarına düzenlediği hava saldırılarında ilk belirlemelere göre 2 kişi öldü.

Şanlıurfa’da jandarmadan ‘Şok yol uygulaması’3 gözaltı

Şanlıurfa’nın Viranşehir, Hilvan ve Suruç ilçelerinde jandarmanın düzenlediği şok yol uygulamasında uyuşturucu madde ele geçirildi, 3 şüpheli gözaltına alındı.

Karamollaoğlu: İsrail’in Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıyı lanetliyorum

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İsrail’in Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıyı lanetledi.

Tüysüz’den Şehir Hastanesi Karşısındaki Arazi İçin Yeşil Alan Çağrısı

Yeniden Refah Partisi Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Avukat Ahmet Tüysüz, Şehir Hastanesi karşısında bulunan ve son günlerde kamuoyunda tartışılan araziyle ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi’ne başvurarak alanın yeşil alan ve sosyal donatı alanı olarak korunmasını istedi.