Türkiye ”en fazla kadın mahkum” sıralamasında ilk on ülke arasında

Suç ve Adalet Politikaları Araştırma Enstitüsü’ ne göre, dünya genelinde 733.000′ den fazla kadın ve kız çocuğu, tutuklu veya hüküm giymiş olarak ceza infaz kurumlarında tutuluyor. Beş ülke için mevcut olmayan ve Çin için de eksik veriler bulunduğu için gerçek toplamın çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.

Kadınlar, ulusal cezaevi nüfusunda her zaman azınlıkta olmalarına karşın sayıları, erkeklere göre daha hızlı bir oranda artıyor. 2024 yılında kadınlar ve kız çocukları küresel cezaevi nüfusunun yalnızca yüzde 6,8’ini oluşturuyordu.

2000 yılından bu yana, cezaevindeki kadın ve kız çocuklarının sayısı neredeyse yüzde 60 arttı; bu, erkek cezaevi nüfusundaki yaklaşık yüzde 22’lik artışın neredeyse üç katı. Küresel kadın cezaevi nüfusu, 2020 yılı sonuna kadar geçen 10 yılda 100.000’den fazla arttı.

Araştırmaya göre, kadınlar tarafından işlenen suçlar genellikle yoksullukla yakından bağlantılıdır ve çoğu zaman ailelerini ve çocuklarını geçindirmek için bir hayatta kalma aracı

Penal Reform International, Women Beyond Walls ve Yoksulluğu ve Statüyü Suç Olmaktan Çıkarma Küresel Kampanyası tarafından yapılan araştırmalar, yasaların hayatta kalma çabalarını suç saydığını ve kadınların toplumun en yoksul kesimlerinde aşırı temsil edildiği için bu durumdan orantısız bir şekilde etkilendiğini ortaya koyuyor. 

Bazı ülkelerde, kürtajı, zina, cinsel suistimali ve fahişeliği suç sayan yasalar neredeyse yalnızca kadınları etkilemektedir. Kadınların hapis cezasına çarptırılmaları da genellikle yoksulluk ve küçük suçlar için para cezalarını ödeyememeleri veya kefalet bedelini karşılayamamalarıyla ilgili.

ABD, 174.607 kadın mahkûmla en fazla kadın mahkûma sahip. Çin’de 145.000 kadın ve kız çocuğu mahkum bulunuyor.

Çin’i Brezilya (50.441), Rusya (39.153), Tayland (33.057), Hindistan (23.772), Filipinler (17.121), Türkiye (16.581), Vietnam (15.152), Meksika (13.841) ve Endonezya (13.044) takip ediyor.

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Şanlıurfaspor Maçında Taraftar Kalp Krizi Geçirdi

Trendyol 1. Lig 34. hafta maçında Şanlıurfaspor ile Amedspor arasında oynanan karşılaşma sırasında, Şanlıurfasporlu bir taraftar kalp krizi geçirerek fenalaştı.

Yeşilay’dan Şanlıurfa’da “Bağımsızlık Seferberliği” Yürüyüşü

Şanlıurfa’da, bağımlılıkla mücadele konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla Yeşilay Şanlıurfa Şubesi tarafından “Bağımsızlık Seferberliği” yürüyüşü düzenlendi.

Başkan Gülpınar Şanlıurfalı şampiyonları ağırladı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar Şanlıurfa’da çeşitli okullarda okuyan ve Türkiye genelinde düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi sınavından 500 tam puan alan Şanlıurfalı öğrencilerle bir araya geldi.

Sosyal Medya Paylaşımlarıyla Gündemdeydi: Musa D.’ye Kurşun Yağdı

ŞANLIURFA – Şanlıurfa’da meydana gelen silahlı saldırıda Musa D. ağır yaralandı.