Çiftçilerin Takipteki Borçları Yüzde 22 Arttı

Geçen yıl ekim ayında çiftçilerin bankalara olan takipteki borcu 1 milyar 973 milyon lira iken, bu rakam 2 milyar 413 milyon liraya yükseldi. Son altı ay içinde, bankalara borcunu ödeyemeyen çiftçilerin takipteki borç oranı %22 artış gösterdi. Tarım üreticileri büyük oranda tarımsal kredilerle ayakta kalmakta, çiftçi önceden borçlanarak üretim yapıp sonra kredilerini ödeyerek yeniden borçlanmaktadır. Bu döngü nedeniyle, son yıllara kadar tarımsal kredilerde takibe düşme oranı düşük seyrederken, AKP hükümetinin tarım politikaları nedeniyle tarım sektörü bu yıl daha zorlu bir sürece girdi.

Buğday, arpa ve çay gibi ürünlerin alım fiyatları, çiftçilerin artan girdi maliyetlerini karşılayamamaktadır. Çiftçiler de üretimde kalabilmek için yüksek faizlere rağmen kredi kullanmak zorunda kalmakta ve tarlada verilen fiyatlarla kredisini ödeyemez duruma gelmektedir. Uygulanan neoliberal tarım politikaları, tarım sektörünü krediler olmadan ayakta kalamayacak bir noktaya getirdi. Bankaların tarım sektörüne yönelik finansman sağlamasıyla birlikte çiftçilerin borçlanma oranı arttı ve bu durum çiftçinin sırtında ağır bir yük haline geldi. Tarımsal krediler, bu yılın nisan ayında bir önceki yılın ekim ayına göre %22 artarak 662 milyar liraya ulaştı.

Bu bağlamda, Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

1. Üretimde kalabilmek için tarlasını eken çiftçinin kullandığı ve geri ödemekte zorlandığı kredi için destek paketi açıklayacak mısınız?
2. Neden ürün bazlı destekleme miktarlarını artırıp, zamanında veya ekim öncesi ödeme yapılmıyor?
3. Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi’nde belirtilen “Milli gelirin en az yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verilir.” maddesine hangi gerekçeyle uymuyorsunuz?
4. Özel ve devlet bankalarının tarımsal üretim için verilen kredi faizlerinde çiftçinin lehine düzenleme yapacak mısınız?
5. Gıdaya ulaşılabilirliği sağlamak için tarladan sofraya kadar olan süreçte çiftçiye kredi yerine destekleme veya hibe vermeyi planlıyor musunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Astronot Gezeravcı’nın dönüşü 6 Şubat’a ertelendi

SpaceX, olumsuz hava koşulları nedeniyle Alper Gezeravcı ve beraberindeki astronotların Dünya’ya dönüşünün 6 Şubat Salı gününe ertelendiğini açıkladı.

Vali Şıldak, Bayram Öncesi Trafik Uygulamasına Katıldı

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Kurban Bayramı arifesinde İl Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen trafik bilgilendirme uygulamasına katıldı

Şanlıurfa’da Aranan İki Hükümlü Jandarma Operasyonuyla Yakalandı

Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince aranan kişilerin yakalanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan iki hükümlü düzenlenen operasyonlarla yakalandı.

Suriye’de yaklaşık 50 bin kişi yerlerinden edildi

Stockholm, 3 Aralık (Hibya) BM acil yardım kuruluşu OCHA’ya göre yaklaşık 50 bin kişi yakın zamanda kuzey Halep ve İdlip’te yerlerinden edildi.