Cuma Hutbesinde Hoşgörü ve Sağduyu Vurgusu

Bu hafta Şanlıurfa Valiliği’nin planlamasıyla İl Müftülüğü tarafından hazırlanan Cuma hutbesinde; kırsal bölgelerde yaşanan ve zaman zaman ölümlü ya da yaralamalı olaylara yol açan anlaşmazlıklar gündeme getirildi. İl genelindeki tüm camilerde okunan hutbede, İslam’ın temel değerlerinden biri olan hoşgörüye vurgu yapılarak, vatandaşlara sağduyu çağrısında bulunuldu.

Hutbede özellikle aile bireyleri ve akrabalar arasında yaşanan husumetlerin, toplumsal barışı tehdit ettiğine dikkat çekildi. Kur’an-ı Kerim’ den ayetlerle desteklenen mesajlarda, sabır ve anlayışın Müslüman’ın ahlaki sorumluluğu olduğunun altı çizildi.

İl Müftülüğü tarafından kaleme alınan hutbede şu ifadeler yer aldı:

“Dinimizin en temel prensiplerinden ikisi hoşgörü ve sabırdır. İnsanlara anlayışla yaklaşmak, dinlemek, zarar vermemek, soğukkanlı ve duyarlı olmak bir Müslümana yakışan davranışlardır. Fevri davranmak, şiddete başvurmak, Müslüman kardeşine zarar vermek dinimizin onaylamadığı davranışlardır.”

Hutbede, özellikle kırsal mahallelerde artış gösteren kavga ve çatışmaların büyük çoğunluğunun arazi anlaşmazlıkları gibi maddi nedenlerden kaynaklandığına işaret edilerek, bu tür olayların akıl, vicdan ve dini inançlarla bağdaşmadığı belirtildi.

Kur’an-ı Kerim’de yer alan, “Kim bir mümini kasten öldürürse cezası, içinde ebediyen kalacağı cehennemdir…” (Nisa Suresi, 93) ayeti hatırlatılarak, adam öldürmenin dinimizde en büyük günahlardan biri olduğu vurgulandı.

Ayrıca hutbede, düşmanlığı miras bırakmanın gelecek kuşaklara yapılan en büyük kötülüklerden biri olduğuna dikkat çekilerek, şu ifadelerle çağrıda bulunuldu:

“Bazı maddi sebeplere dayalı anlaşmazlıkları düşmanlığa dönüştürmek, sonucunda da kavga ve kaba kuvvetle çözüm aramak son derece ilkel bir davranıştır. Bu davranışın akıl, vicdan ve inançla bağdaşır hiçbir yönü yoktur. Müminler olarak, anlaşmazlıklarımızı konuşarak ve hukuk yoluyla çözmek en doğru yoldur.”

Hutbe, birlik, beraberlik ve toplumsal huzurun korunması temennisiyle sona erdi. Yetkililer, vatandaşlardan hoşgörülü ve sabırlı olmalarını, sorunlara karşı sağduyulu yaklaşmalarını beklediklerini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Vali Şıldak Basın Mensuplarıyla Buluştu

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kent merkezi ve ilçelerde görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi.

TÜİK: Tavuk eti üretimi Haziran’da yüzde 14,7 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun Haziran 2026 Kümes Hayvancılığı Üretimi verilerine göre, tavuk eti üretimi Haziran ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 14,7 artarak 232 bin 238 tona yükseldi. Geçen yılın haziran ayında tavuk eti üretimi 202 bin 532 ton seviyesindeydi.

Trabzonspor: 2 – Fenerbahçe: 3

Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig’in 30. haftasında Trabzonspor’u 3-2 mağlup etti.

Başkan Canpolat: 31 Mart’ta birlik ve beraberliğimiz inşallah tescillenecek

Şanlıurfa esnafıyla iftar programında bir araya gelen Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, “31 Mart günü inşallah sandıkta vereceğiniz destekle beraber yine, yeniden birliğimiz ve beraberliğimiz tekrar tescillenir. Sizlere güveniyoruz, sizlere inanıyoruz” dedi.