DEVA Partili Avşar: Çocukların iş gücüne katılma oranı 2024’te yüzde 24,9’a yükseldi

DEVA Partili Avşar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması istemiyle konuya ilişkin iki yazılı soru önergesi verdi.

Önergelerde, TÜİK’in verilerine göre çocuk nüfusunun, doğurganlık hızının ve kendini yenileme oranının kritik seviyede olduğuna dikkat çeken Avşar, 2024’te kayıtlı çocuk işçi sayısının 1 milyon 474 bine ulaştığını, çocukların sağlıklı beslenme ve nitelikli eğitim alma konusunda yetersizlikler yaşadığını ve bu durumun çocukların derin yoksulluk ağında kalarak okulu terk etmesine ve suça karışmasına sebep olduğunu ifade etti.

TÜİK’in nüfus verilerine değinen Avşar şöyle konuştu: “2024 yılı sonu itibarıyla, Türkiye nüfusu 85 milyon 664 bin 944 kişi iken bunun yüzde 25,5 oranla, 21 milyon 817 bin 61’ini çocuklar oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler tanımına göre 0-17 yaş grubunu içeren çocuk nüfus, 1970 yılında toplam nüfusun yüzde 48,5’ini oluştururken bu oran 1990 yılında yüzde 41,8 ve 2024 yılında yüzde 25,5 olmuştur.”

Her dört çocuktan birinin eğitim dışı kalarak çalıştığını söyleyen Avşar, Hane Halkı İşgücü Araştırması 2024 yılı sonuçlarına göre 15-17 yaş grubundaki çocukların iş gücüne katılma oranı 2020’ de yüzde 16,2 iken 2024’te yüzde 24,9’a yükseldiğini belirtti.

Avşar’ın Meclis’e verdiği önergelerdeki sorulardan bazıları şu şekilde:

“Doğurganlık hızında görülen düşüşün kök sebeplerine ilişkin bir araştırma yapmayı ve bu hususta bir eylem planı hazırlamayı düşünüyor musunuz?

Aile yılı çalışmalar kapsamında ayrılan fon miktarı ne kadardır? Kaç kişinin desteklenmesi planlanmakta ve bu desteklere başvuru yapan kişi sayı kaçtır?

Kamuoyunda ‘çocuk suçlular’ olarak tarif edilen çocukları yeniden topluma kazandırma, psikolojik destek sağlama, sebepleri bertaraf etme ve menfi sonuçlarını iyileştirmeye yönelik bir çalışmanız var mıdır?

TÜİK rakamlarına göre her dört çocuktan birine tekabül eden işçi çocukların fırsat eşitliği ve eğitim hakkının sağlanması bağlamında ne tür tedbir alınmaktadır? Bu konunun kök sebeplerine yönelik bir araştırmanız bulunmakta mıdır?”

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Kuzey Irak’ta şehit düşmüştü: Urfalı şehit son yolculuğuna uğurlandı

(RHA AJANS/RHA) – Kuzey Irak’ta sürdürülen Pençe-Kilit Operasyonunda bölücü terör örgütü mensupları tarafından düzenlenen saldırıda şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Fevzi Kızıltaş, memleketi Şanlıurfa’da son yolculuğuna uğurlandı.

Şanlıurfalı Öğrenciler Şemmame İle Yurtdışına Açıldı

Şanlıurfa’da bir okul, Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda Kültürlere Yolculuk Projesi kapsamında Avrupa ülkelerindeki öğrenci akranlarıyla yöresel oyun olan Şemmame’yi çevrimiçi olarak paylaştı.

Şanlıurfa’da 50 Sanatçıdan Nevin Güllüoğlu Anısına Karma Sergi

Şanlıurfa’nın kültür ve sanat hayatına önemli katkılar sunan, uzun yıllar resim öğretmenliği yapan ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü görevlerinde bulunan Nevin Güllüoğlu, vefatının ardından anlamlı bir etkinlikle anıldı.

81 ilde Çember 8 operasyonları: 4 bin 951 firari yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 4 gün içinde 81 ilde eş zamanlı olarak aranan şahıslara yönelik gerçekleştirilen Çember-8 operasyonlarında arama kaydı bulunan 4 bin 951 kişinin yakalandığını açıkladı.