Emekliye Kaynak Yok, Faiz Lobisine Milyarlar Ödeniyor

ŞANLIURFA (RHA) – Emeklilere ödenen bayram ikramiyesindeki artış, 2018’ den bu yana bin TL’den 4 bin TL’ye yükselmesine rağmen vatandaşın alım gücü karşısında yetersiz kaldı. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, “Kaynak olmadığı için emekli ikramiyesinde artış yapılamayacağını” belirtti.

Faiz Lobisine Milyarlar, Emekliye Cevap Yok

Ocak ayında faize 456 milyar TL ödenirken, Şubat ayında 465 milyar TL ödenmesi öngörülüyor. Ekonomistler, “Sıra emekliye gelince bütçe disiplini akıllarına geliyor” yorumunu yaptı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kişi başına milli gelirin 18 bin 40 dolara yükseldiğini ve 2025 yılında yüksek gelirli ülke grubuna dahil olunacağını ifade etti. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ise “Gelirimiz var, biz zenginiz” açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da “Borçlu bir ülke değiliz, halkımız da çok borçlu değil” dedi.

Emekli İkramiyesinin Alım Gücü Düştü

2018 yılında emekliye verilen 1.000 TL’lik ikramiye ile 5 gram altın alınabilirken, bugün sadece 1 gram altın alınabiliyor. İlk verildiğinde asgari ücretin yüzde 60’ı seviyesinde olan ikramiye, şimdi yüzde 14 civarında.

Mustafa Polat, Şanlıurfa Demokrat Parti İl Başkanı, “Gücü elinde tutan lobilere her türlü kaynak var ama emekliye sıra gelince kaynak yok” ifadelerini kullandı.

Tarihten Ders Alınmalı

1987-1997 yılları arasında Refah-Yol iktidarında kurulan “Havuz Sistemi” ile faiz lobisine kaynak aktarımı sınırlandırılmış, emekli, işçi ve çiftçilere kaynak sağlanmıştı. Ancak 28 Şubat 1997’deki post-modern darbe sonrası sistem kaldırıldı ve devlet bankalardan borçlanmaya başladı.

Polat, “AKP, 28 Şubat’ı akıllanma fırsatı olarak gördü ama koltuk sevdası uğruna faiz lobisine öncelik verdi. Emekliler ve dar gelirli halk zarar gördü” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Siber Güvenlik Başkanlığı’na Yeni Atama

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları, 23 Ekim 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.

MHP Şanlıurfa İl Başkanı Osman Mutlu’dan İl Jandarma Komutanlığına Ziyaret

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Şanlıurfa İl Başkanı Osman Mutlu ve beraberindeki heyet, Jandarma Teşkilatının 187’nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığını ziyaret etti.

Şanlıurfalı bilek güreşçiler Kayseri ‘den 17 madalya ile döndü

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi sporcuları, Kayseri’de düzenlenen Bilek Güreşi Türkiye Şampiyonası’nda büyük bir başarıya imza attı.

Bakan Yerlikaya: Gürcistan’da yakalanan 8 firari Türkiye’ye iade edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan 3, ulusal seviyede aranan 5 firari suçlunun Gürcistan’da yakalanarak Türkiye’ye iade edildiğini açıkladı.