Epilepsi Nöbetlerinde Doğru Müdahale Hayat Kurtarıyor

Epilepsinin, beyin hücrelerinde ortaya çıkan anormal elektriksel aktiviteler sonucunda gelişen kronik bir hastalık olduğunu belirten Uz. Dr. GÜNEY, nöbetlerin çoğunlukla 30 saniye ile birkaç dakika sürdüğünü ve kendiliğinden sonlandığını ifade etti. Ancak bazı durumlarda acil müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Nöbet Sırasında Yapılması Gerekenler Uz. Dr. GÜNEY, epilepsi nöbeti esnasında doğru müdahalenin hastanın güvenliği açısından kritik rol oynadığını vurgulayarak şu hususlara değindi:

Kişinin güvenliği sağlanmalı, çevresindeki tehlikeli cisimler uzaklaştırılmalıdır.

Başının altına yumuşak bir destek konulmalıdır.

Ağız içine kesinlikle herhangi bir cisim yerleştirilmemelidir.

Hastanın kasılmaları engellenmeye çalışılmamalıdır.

Nöbet sona erdiğinde hasta yan pozisyona alınmalıdır.

Bilinci tam olarak yerine gelene kadar yiyecek veya içecek verilmemelidir.

Hangi Durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi Aranmalı?

Uz. Dr. GÜNEY, “Nöbet geçiren bir kişiye müdahale ederken emin olunamayan her durumda vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi aranmalıdır” ifadelerini kullandı ve şu durumlarda acil yardım çağrılmasının zorunlu olduğunu belirtti:

Nöbet 5 dakikadan uzun sürüyorsa,

Nefes alma güçlüğü yaşanıyorsa,

Nöbetler arka arkaya tekrarlıyorsa,

Kişi ilk kez nöbet geçiriyorsa.

Nöbet Sonrasında Yapılması Gerekenler

Nöbetin ardından hastada yorgunluk ve dalgınlık görülebileceğini ifade eden Uz. Dr. GÜNEY, “Bu süreçte kişinin yanında kalınmalı, sakin bir ses tonuyla güven verilmelidir. Hasta, bilinci tamamen yerine gelene kadar yalnız bırakılmamalıdır” dedi.

Uz. Dr. GÜNEY açıklamasını, “Epilepsi nöbetlerinde asıl amaç hastayı korumak, panik yapmamak ve gerektiğinde hızlıca 112’yi aramaktır. Doğru bilgi ve doğru müdahale hayat kurtarır” sözleriyle tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

DİSK Genel-İş: 11 milyon 928 bin kişi, 45 saatin üzerinde çalışıyor

ANKARA – DİSK/Genel-İş, “Gerçek Kısmi Süreli Çalışan Oranı”nı açıkladı. Açıklamaya göre bu oran yüzde 20,8’e yükselirken TÜİK verilerinin yetersiz kaldığına işaret edildi.

Hilvan YEG Heyetin Büyükelçiliklere Çalışma Ziyareti

Hilvan Yerel Eylem Grubu heyeti LEADER yaklaşımı kapsamında Balkan ülkelerine çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Urfa’da otomobil şarampole uçtu: 1 ölü, 3 yaralı

(RHA AJANS/RHA) – Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde otomobilin şarampole uçması sonucunda meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ise yaralandı.

Şanlıurfa ile El-Halil arasındaki ‘Kardeş Şehir Protokolü’ güncellendi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar ile Filistin’in Al Halil Belediye Başkanı Tayseer Abu Sneineh’in yürüttüğü diyaloglar neticesinde, iki şehir arasındaki daha önce 2011 yılında imzalanan ‘Kardeş Şehir Protokolü’ güncellendi.