İçme sütlerinde yeni düzenleme yürürlüğe girdi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, gıda güvenilirliğinin temini, tüketicinin yanıltılmasının engellenmesi ve gıda işletmeleri arasındaki haksız rekabetin önlenmesi amacıyla Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliği’nde değişiklik yapıldığını açıkladı. Yumaklı, değişikliğin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

Düzenlemeyle “süt bazlı içecek” tanımının Tebliğden çıkarıldığını aktaran Yumaklı, söz konusu tanımın piyasada karşılığı bulunmadığını belirtti.

İçme sütlerinin yağlılık sınıflandırmasında da değişikliğe gidildiğini bildiren Yumaklı, daha önce tam yağlı, yarım yağlı ve yağsız sınıflandırmalarına uymayan ve etikette farklı yağ oranlarıyla belirtilen ara sınıflandırmaların kaldırıldığını ifade etti. Yeni düzenlemeyle içme sütlerinin “tam yağlı”, “yağlı”, “yarım yağlı” ve “yağsız” şeklinde sınıflandırılacağını belirten Yumaklı, bu sınıflandırmalar dışında yağ sınıflandırması yapılmasının yasaklandığını kaydetti.

Çeşnili içme sütlerinde kullanılacak toplam çeşni oranına kütlece en az yüzde 1 olmak üzere ilk kez alt sınır getirildi. İçme sütlerine ilave edilebilecek şeker oranı da kütlece en fazla yüzde 5, ürünün toplam şeker oranı ise yüzde 9,5 olacak şekilde sınırlandırıldı.

Yumaklı, içme sütlerine ilave edilecek şekerin Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği’nde tanımlanan yarı beyaz şeker, beyaz şeker ve ekstra beyaz şeker ile sınırlandırıldığını belirterek, sakkaroz dışındaki glukoz ve fruktoz şurubu gibi şeker türevlerinin eklenmesinin engellendiğini bildirdi.

İçme sütlerinde aroma verici madde olarak yalnızca “doğal aroma vericilerin” kullanılabileceğini aktaran Yumaklı, “doğal” ifadesinin kullanımına da sınırlama getirildiğini ifade etti. Buna göre “doğal” ifadesi yalnızca tam yağlı ve yağlı içme sütlerinde kullanılabilecek. Bu ifadeyi taşıyan içme sütlerinde katkı maddesi, çeşni maddesi, aroma verici veya başka bir ilave bileşen bulunamayacak. Laktozsuz veya laktozu azaltılmış içme sütlerinde ise “doğal” ifadesi kullanılamayacak.

Yumaklı, düzenlemelerin tüketiciler ve sektör açısından hayırlı olmasını temenni ederek, “Gıda güvenilirliğinin temini, tüketicilerimizin yanıltılmasının engellenmesi ve gıda işletmeleri arasında haksız rekabetin önlenmesi amacıyla çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Tebliğin yayımlanmasından önce faaliyet gösteren gıda işletmelerinin yeni düzenlemeye 31 Mart 2027 tarihine kadar uyum sağlaması gerekiyor.

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Altın fiyatları düştü

Ons altındaki haftalık kayıp yüzde 2.2’e yaklaşırken gram altının fiyatı ise 6 bin 585 TL oldu.

Kaymakam Yeşilyurt’tan Türkmenören İlkokulu / Ortaokulu’na Ziyaret

Kaymakam Halil İbrahim Yeşilyurt, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hamza Yarbğlubaş ile birlikte Türkmenören İlkokulu / Ortaokulu’nu ziyaret etti.

Bakan Çiftçi: Güvenliği ve hayvan refahını gözeteceğiz

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sahipsiz hayvanların toplanması, barınak koşulları, kısırlaştırma ve sahiplendirme süreçlerine ilişkin çalışmaları değerlendirdi.

Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık kararı

İstanbul, 22 Kasım (Hibya) Merkez Bankası’nın TL mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdığı tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı.