Şanlıurfa’da Yağış Rekoru Kırıldı: İlk 40 Günde Geçen Yılın Tamamını Aştı

Şanlıurfa’da 2026 yılının yalnızca ilk 40 gününde kaydedilen yağış miktarı, geçtiğimiz yılın toplam yağışını geride bıraktı. Bölge genelinde ölçülen yağış miktarının geçen yıla oranla yüzde 130 arttığı belirtilirken, bu durum kuraklık endişelerini önemli ölçüde azalttı.

Uzun süredir yağış yetersizliği nedeniyle zor günler geçiren tarım arazileri, aralıklı şekilde etkili olan kar ve yağmur yağışlarıyla yeniden suya kavuştu. Şanlıurfa’da etkisini artıran yağışların özellikle çiftçiler için umut kaynağı olduğu ifade edilirken, bazı üreticiler ise yoğun yağışların ekili alanlara zarar verip vermeyeceğini merak ediyor.

Toprak Canlandı, Tarımda Umut Arttı

Kış aylarında devam eden kar ve yağmur yağışlarının, toprakta nem oranını artırdığı ve ekili alanlara olumlu yansıdığı bildirildi. Uzmanlar, özellikle aralıklı yağışların tarım açısından daha verimli olduğunu, toprağın suyu daha iyi emdiğini vurguluyor.

Şanlıurfa’da son yıllarda sık sık gündeme gelen kuraklık ve yer altı su seviyelerindeki düşüş nedeniyle, bu yıl yaşanan yağış artışı bölge halkında sevinçle karşılandı. Yağışların baraj doluluk oranlarına ve yer altı su kaynaklarına olumlu etki yapmasının beklendiği öğrenildi.

Çiftçi Umutlu Ama Temkinli

Şanlıurfalı çiftçi Mehmet Karataş, bölgede yaşanan yağış artışının tarım için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, çiftçilerin hem umutlandığını hem de bazı endişeler taşıdığını dile getirdi.

Karataş yaptığı açıklamada, “Topraklarımız uzun süredir suya hasret kalmıştı. Kurak geçen bir yılın ardından etkili olan bu kar ve yağmur adeta ilaç gibi geldi. Çiftçiler bazen endişeleniyor, ‘Acaba bir zararı olur mu?’ diye düşünüyor. Ancak bu yağışların herhangi bir zararı olmaz. Çünkü yer altı suları çekilmişti ve toprak suya çok ihtiyaç duyuyordu.” ifadelerini kullandı.

Yağış Aralıklı Devam Ediyor, Bu Çok Önemli”

Yağışların sürekli değil, aralıklarla etkili olmasının büyük avantaj sağladığını söyleyen Karataş, “Yağmur aralıklarla yağıyor. Arada güneş açıyor, toprak suyu emiyor. Bu nedenle köklerin çürümesi gibi bir durum şu an için söz konusu değil. Toprak suyu tutuyor ve bitkiler bundan faydalanıyor.” dedi.

Karataş ayrıca, bu yağışların devam etmesi hâlinde verimin artacağını belirterek, özellikle buğday ve arpa gibi kışlık ürünlerde olumlu gelişmelerin beklendiğini ifade etti.

Kuraklık Endişesi Azaldı

Şanlıurfa’da son yıllarda yaşanan yağış azlığı, çiftçilerin sulama maliyetlerini artırmış, birçok bölgede yer altı su seviyelerinin düşmesine neden olmuştu. Bu yılın başından itibaren görülen yoğun yağışlar ise hem üreticilere moral verdi hem de tarımsal üretimin geleceğine dair umutları artırdı.

Vatandaşlar ve üreticiler, yağışların aynı düzenle devam etmesini beklerken, yetkililerin de sel ve taşkın riskine karşı tedbirli olunması konusunda uyarılarda bulunduğu öğrenildi.

Çiftçi Verimli Bir Sezon Bekliyor

Şanlıurfa’da yağışların bu şekilde devam etmesi hâlinde, tarımsal üretimde artış yaşanacağı, özellikle kıraç arazilerde ekinlerin daha güçlü gelişeceği belirtiliyor. Bölge çiftçisi ise bereketli bir sezon beklentisiyle hazırlıklarını sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Muğlaspor – Elazığspor Finali Tarihi Ve Yeri Belli Oldu

Nesine 2. Lig Beyaz Grup final müsabakası 10 Mayıs Pazar günü Bursa Atatürk Spor Kompleksi Matlı Stadyumu’nda oynanacak.

Başkan Kuş, Kırsalda Asfalt Çalışmalarını Başlattı

Şanlıurfa’nın çok geniş yerleşim alanlarına sahip olan merkez ilçesi Eyyübiye’de, merkez ve kırsal arasındaki belediye hizmetlerini eşitleme hedefiyle çalışan Belediye Başkanı Mehmet Kuş, asfalt çalışmalarının startını verdi.

Valilik Duyurdu: Siverek’te 4 Müdür Görevden Uzaklaştırıldı, 1 Şüpheli Gözaltında

Şanlıurfa Valiliği, Siverek ilçesinde bulunan Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda Yolcu Sayısında Patlama!

ŞANLIURFA – Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa GAP Havalimanı’nın 2026 yılı ocak ayına ilişkin verilerini açıkladı.