Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimin planlanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yaptı. Söz konusu değişiklikler, 2 Temmuz 2025 Çarşamba tarihli ve 32944 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yapılan düzenlemelerle birlikte, coğrafi bilgi sistemi, e-Devlet Kapısı ve il planlama kurulu tanımları güncellendi. Ayrıca, yönetmelikte geçen “teknik komite” ifadeleri “il planlama kurulu” olarak değiştirildi. Bu kapsamda il planlama kurullarının yapısı, görevleri ve çalışma usulleri yeniden belirlendi.
Yeni düzenlemeye göre, il planlama kurulu, tarımsal üretim planlamasında daha etkin bir rol üstlenecek. Kurulda, Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüğü yetkilileri ile üretici birlikleri ve kooperatif temsilcileri yer alacak. Gerektiğinde diğer ilgili birlikler de toplantılara davet edilebilecek.
Bir diğer önemli değişiklik ise meyve bahçesi tesislerine ilişkin getirildi. Eğimi yüzde altının altında olan arazilerde, belirli şartlar dışında yeni meyve bahçesi kurulamayacak. Ancak, işlemeli tarıma uygun olmayan yerler veya köy ve mahallelerde toplam tarım alanının yüzde 80’inden fazlasının dikili tarım alanı olduğu durumlarda, il planlama kurulu kararı ile istisna uygulanabilecek.
Ticari amaçlı yeni işletmelerin kurulmasında da düzenleme yapıldı. Yeni işletmelerin faaliyete başlamadan önce il veya ilçe müdürlüklerinden izin alma zorunluluğu getirildi.
Yönetmelik değişikliği, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi. Uygulamaları ise Tarım ve Orman Bakanı yürütecek.