Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (III/B-2.4.) bölümünde yer alan “yüzde 8” ibareleri, “yüzde 10”, “yüzde 18” ibareleri “yüzde 20” şekilde değiştirildi.

Aynı tebliğin (III/B-2.4.1.) bölümü nün birinci paragrafında yer alan “1 Ocak 2008 tarihinden itibaren” ibaresi yürürlükten kaldırıldı.

Aynı bölümün dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklendi:

“Bu işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında yüzde10 (alkollü içeceklerde yüzde 20) oranında KDV hesaplanır.

Örnek 1: (K) Kahvecisi, kendi hazırladığı kahvelerin yanında (T) işletmesinden temin ettiği keklerin de satışını yapmaktadır. Self-servis olarak hizmet veren işletmeye gelen müşteri sipariş ettiği kahvenin yanında ıslak kek satın almış ve işletmeye ait alanda oturmak yerine siparişlerinin paketlenmesini istemiştir. Ayrıca 100 gr Türk kahvesi çektirmiştir. Kafeterya ruhsatına sahip olan (K)’nın yaptığı bu satışların tamamında %10 oranında KDV hesaplanacaktır.

Örnek 2: (G) Lokantasında yemek yiyen müşteri (D), lokantadan ayrılırken 1 kg baklava satın almıştır. Lokanta, müşteriye vermiş olduğu yemek hizmeti ile baklava satışında %10 oranında KDV hesaplayacaktır. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı mahiyettedir.

Örnek 3: (A) Pastanesi, telefonla verilen sipariş üzerine imalathanesinde 8 kişilik doğum günü pastası hazırlamıştır. Müşteri pastanın ev adresine gönderilmesi yerine iş çıkışı pastaneye gelerek pastayı alacağını bildirmiştir. İş çıkışında sipariş pastanın yanında 1 kg kuru pasta ve 2 şişe limonata satın almıştır. Pastane işletme ruhsatına sahip (A)’nın sipariş suretiyle hazırladığı pasta ve yanındaki gıda satışlarında yüzde 10 oranında KDV hesaplanacaktır.

Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları gıda maddeleri satışları da 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamındadır.

Örnek 4: Sahilde faaliyet gösteren (B) Büfe İşletmesi, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde büfesinin önüne yerleştirdiği masa ve taburelerde oturan müşterileri ile sahilde bulunan şezlonglarda denize girenlere tost, çay ve meşrubat satışı yapmaktadır. (B) Büfe İşletmesi, fiilen yiyecek ve içecek hizmetleri sunduğundan büfede hazırladığı tost ve çayın yanında dışarıdan hazır temin ettiği gıda maddelerinin satışında yüzde 10 oranında KDV hesaplayacaktır.”

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Haber Bültenimize Kaydolun

Şanlıurfa yerel ve ulusal haberlerden ve fırsatlardan haberdar olun.

Benzer Haberler

Barış Gök yeniden Şanlıurfaspor’da!

Futbolcu Barış Gök, yeniden Şanlıurfaspor’a dönüyor. Geçtiğimiz yıl Şanlıurfaspor ile birlikte şampiyonluk sevinci yaşayan Gök, yeni sezon için Sarı -Yeşilli ekip ile sözleşme imzaladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Dervişoğlu’nu tebrik etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İYİ Parti’nin Genel Başkanlığa seçilen Müsavat Dervişoğlu’nu arayarak tebrik etti.

UNICEF – Kız çocukları ve kadın sünnetinde çarpıcı artış

Stockholm, 8 Mart (Hibya) – Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) verilerine göre, sünnet edilen kız ve kadın sayısı son sekiz yılda yüzde 15 arttı.

Eyyübiyeli Gençler Maratona Devam Ediyor

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un, ilçenin farklı mahallelerinde hizmete sunduğu sınav hazırlık merkezleri ve kitap otaklarında üniversite sınavlarına hazırlanan gençler, sağlanan destekler sayesinde sınav maratonuna devam ediyor.